In de jaren 1970 ontdekten onderzoekers dat meer dan 70% van de vliegtuigongelukken te maken had met menselijke fouten en niet met defecten aan apparatuur of het weer. Uit verder onderzoek van de NASA naar de rol van menselijke fouten bij incidenten, bleek dat de meeste fouten van de bemanning bestonden uit mislukkingen in leiderschap, teamcoördinatie en besluitvorming.

Dit resulteerde in Crew Resource Management (CRM) trainingen. Deze waren oorspronkelijk gericht op de luchtvaart. Later introduceerde het Amerikaans ministerie van volksgezondheid hun TeamSTEPPS, een Crew Resource Management programma specifiek ten behoeve van de zorg en volgden er meer ‘niet luchtvaart’ gerelateerde branches.

CRM wordt inmiddels succesvol toegepast in veiligheidsregio’s, ambulancediensten, (nucleaire) energie, logistiek, offshore, scheepvaart, proces industrie enz.

​Met onze partner Aviation Coaching (Hilversum – NL) verzorgen wij een reeks actieve CRM teamtrainingen. Deze zijn gericht op situaties en omgevingen waar groepsdynamiek een belangrijke invloed heeft op het functioneren en waar menselijke fouten desastreuze gevolgen kunnen hebben.

Boeing 737 Flight simulator

CRM richt zich op:

​• leiderschap & teamwork

​• besluitvorming, probleemoplossing & taak management

​• communicatie & situatiebewustzijn

​• stress- &  risico management

De deelnemers moeten binnen het samenwerkingsverband flight management- verkeerstoren en een Boeing 737 simulator in afwisselende rollen samenwerken. De teams verlaten hierbij de comfortzone en zullen natuurlijk gedrag onder druk laten zien.

De training wordt gegeven door professionele verkeersvliegers (captains/instructeurs) en gedragsdeskundigen.

Zie ook onze Blog