De luchtvaartindustrie heeft een ongekend veiligheidsniveau bereikt. Dit is een uitstekende prestatie als je bedenkt dat het wereldwijde luchtverkeer toeneemt en dat elk nieuw vliegtuig technisch geavanceerder wordt. Een van de redenen voor deze prestatie is natuurlijk superieure technologie. Zonder een goed presterende bemanning zou technologie echter nutteloos zijn. Een aanzienlijke hoeveelheid bewijs geeft aan dat een van de redenen voor deze sterke staat van dienst op het gebied van veiligheid in de luchtvaart te danken is aan het feit dat luchtvaartmaatschappijen Crew Resource Management-trainingen geven als middel om de teamprestaties te verbeteren. Aanvankelijk geïnspireerd door management als een interventie voor teamontwikkeling, is Crew Resource Management een de-facto standaard geworden in de luchtvaartindustrie. Is het tijd voor het management om wat de luchtvaartindustrie heeft ontwikkeld opnieuw aan te passen naar het volgende niveau?
De luchtvaart onderging vanaf de jaren vijftig een grote technologische verandering
De komst van het jet-tijdperk in 1950 in de burgerluchtvaart bracht ingrijpende en blijvende veranderingen in de luchtvaartindustrie met zich mee. Terugkijkend op een tijd waarin vliegen meer een riskant avontuur was dan een betrouwbaar vervoermiddel, leidde de technologische vooruitgang tot een afname van ongevallen die verband hielden met technische problemen. Deze zeer welkome ontwikkeling heeft echter bijwerkingen gehad waar de luchtvaartindustrie op dat moment niet op voorbereid was.
Complexe vliegtuigsystemen leidden tot een toename van ongevallen als gevolg van menselijke fouten
Sinds de beginjaren is het besturen van een vliegtuig verbonden met dappere en moedige mannen met een witte sjaal die hun vliegtuig vakkundig in de blauwe lucht manoeuvreren. Deze geïdealiseerde ‘single pilot-traditie’ (Kanki et al. 2010) domineert nog steeds de manier waarop veel mensen vandaag over piloten denken. De luchtvaartrealiteit laat echter een ander beeld zien.
Vliegen met zeer geavanceerde meermotorige vliegtuigen met 900 kilometer per uur op 30.000 voet boven de grond door drukke luchtruimten met wisselende weersomstandigheden vereist geen held, maar een goed werkende en op elkaar afgestemde vliegtuigbemanning. Iets waar luchtvaartmaatschappijen in de jaren 50 niet op konden vertrouwen.
Als gevolg hiervan nam het aandeel ongevallen met betrekking tot menselijke factoren zoals communicatie, besluitvorming en leiderschap aanzienlijk toe tot naar schatting 60-80% met een piek in 1977 met meer dan 580 dodelijke slachtoffers bij de ramp op de luchthaven van Tenerife (Alavosius et al. 2017).
Crew Resource Management is begonnen in management development
Crew Resource Management is – voor zover wij weten – de enige industriebrede standaard voor het aanpakken en gebruiken van menselijke factoren in teams. Je zou zelfs kunnen zeggen dat de luchtvaartindustrie met trots heeft gekopieerd van het bedrijfsleven en deze heeft ontwikkeld tot het volgende (prestatie?) niveau.
Organisaties buiten de luchtvaart hebben Crew Resource Management aangepast
Crew Resource Management wint buiten de luchtvaartindustrie zeer snel terrein. Als eersten zijn organisaties in risicovolle omgevingen zoals gezondheidszorg, acute hulpverlening, olie en gas, kernenergie, scheepvaart en defensie begonnen met het toepassen van Crew Resource Management in hun domein. (Dekker et al. 2017).
Crew Resource Management verhoogt zowel de veiligheid als de teamprestaties
De vraag of Crew Resource Management een meetbare invloed heeft op de veiligheid en teamprestaties is er vanaf het allereerste begin van de introductie (Helmreich en Wilhelm 1991).
Er is aanzienlijk bewijs dat Crew Resource Management een positieve invloed heeft op de veiligheid en prestaties binnen teams (Rudari; Fisher et al. 2000; Nullmeyer en Spiker 2009; Flin et al. 2002).
De eerste resultaten buiten de luchtvaartindustrie wijzen in dezelfde richting en mogen tot dusver als zeer effectief betiteld worden (Wagener en Ison 2014; Kanki et al. 2010; KIM en BYUN 2011).
Rekening houdend met het feit dat bedrijven enorm veel geld uitgeven aan opleidings- en ontwikkelingsmaatregelen zonder enig bewijs of ze echt een verschil maken, vormt Crew Resource Management een positieve uitzondering.
Een van de belangrijkste doelstellingen van elke leer- en ontwikkelingsinterventie is het maximaliseren van de overdracht van leren op het werk. Enkele van de belangrijkste determinanten om dit doel te bereiken zijn trainingsontwerp, zelfeffectiviteit, het stellen van doelen, individuele verschillen en sociale steun.
Een ander argument dat ons doet geloven in de voordelen van Crew Resource Management, is het feit dat het berust op evidence based management praktijken die bewezen effectief zijn in verschillende andere organisatorische contexten.
Echter, generalisatie – zelfs als er veel kwantitatief bewijs beschikbaar is – is altijd een lastige zaak en mag daarom niet worden beschouwd als een garantie voor effectiviteit. Is het, als je dit allemaal in overweging neemt, niet de moeite waard om Crew Resource Management in meer detail te bekijken?
Crew Resource Management richt zich op soft skills
In grote lijnen richt Crew Resource Management zich op de menselijke factoren waarmee individuen en teams rekening moeten houden om goed te presteren in een complexe en dynamische omgeving die het best wordt gekenmerkt door volatiliteit, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit (VUCA).
Deze focus op ‘soft skills’ komt ook tot uiting in de term niet-technische vaardigheden (NOTECHS) die soms wordt gebruikt als synoniem voor Crew Resource Management (Willis en Mellor 2018). Hoewel de gedetailleerde uitsplitsing van Crew Resource Management-vaardigheden meestal varieert tussen verschillende luchtvaartmaatschappijen, is er een reeks kernvaardigheden van NOTECHS die de meeste op een geaggregeerd niveau dekken.
Aan elke categorie is een specifieke gedragsbeschrijving gekoppeld die tijdens de beoordeling kan worden gebruikt om te meten of de NOTECHS worden geïmplementeerd zoals verwacht.
Waarom zouden managementteams uit de particuliere sector Crew Resource Management moeten aanpassen aan hun doel?
Aangezien we nu een eerste basiskennis hebben van waar Crew Resource Management over gaat, willen we graag een reeks argumenten bedenken waarom managementteams uit de particuliere sector zouden moeten overwegen om Crew Resource Management aan te passen aan hun vereisten als middel om de teamprestaties te verbeteren.
Crew Resource Management is een van de meest onderzochte interventies voor teamontwikkeling
Bedrijven besteden elk jaar enorm veel geld aan leer- en ontwikkelingsinterventies om de veiligheid op de werkplek en de teamprestaties te verbeteren. De meeste van die interventies missen bewijs en nauwkeurigheid als het gaat om meetbare resultaten.
Crew Resource Management bestaat al bijna 40 jaar en praktijkmensen en wetenschappers houden de implementatie en het effect nauwlettend in de gaten. Dus als u een teamontwikkelingsinterventie wilt uitvoeren om de veiligheid op de werkplek en de teamprestaties te verbeteren, kunt u niet om Crew Resource Management heen.
Management leunt (nog) te veel op de “Great Man Theory“
Ook al zijn bedrijven al vroeg begonnen met interventies voor teamontwikkeling, het is nog steeds de Great man theory , meestal vertegenwoordigd door de CEO, die de directiekamers domineert. Rekening houdend met het feit dat er voldoende bewijs is dat leiderschap draait om teamontwikkeling en teamprestaties (bijv. Hogan en Kaiser 2005), zou men kunnen stellen dat de luchtvaart in dit opzicht voorop loopt. Crew Resource Management is de juiste tool om bij te praten.
De meeste bedrijven opereren in een complexe en dynamische omgeving
De omgeving waaraan cockpitbemanningen en andere HRO’s worden blootgesteld verschilt niet veel in vergelijking met bedrijven die te maken hebben met hoogwaardige technologie in snel bewegende en concurrerende markten. Natuurlijk is het risico op een catastrofaal incident met verlies van mensenlevens in de IT-, werktuigbouwkundige of financiële sector meestal niet acuut.
Wanneer IT-systemen echter uitvallen, beurzen tuimelen of producten niet presteren, kunnen bedrijven en zelfs hele landen in gevaar komen. Crew Resource Management geeft handvatten hoe te presteren in een VUCA-omgeving.
CRM bevat evidence-based praktijken die hun effectiviteit in verschillende andere contexten hebben bewezen
Een gedetailleerde blik op Crew Resource Management laat zien dat het een reeks evidence-based praktijken bevat die hun effectiviteit in verschillende andere contexten hebben bewezen, denk aan Team Mental Models, het stellen van doelen en Situationeel bewustzijn. Allemaal evidence-based praktijken die Crew Resource Management gebruikt in zijn kerncategorieën. Dat maakt CRM tot een aantrekkelijk kader om eigen leer- en ontwikkelinterventies te ontwikkelen.
Wanneer u van plan bent een leer- en ontwikkelingsinterventie te implementeren om de veiligheid en teamprestaties te verbeteren, moet u CRM zeker als uitgangspunt nemen. Echter, aangezien elke organisatie uniek is, is het noodzakelijk om het aan te passen aan de specifieke wensen en eisen van uw organisatie. In samenwerking met onze partner Aviation Coaching bieden wij een zeer effectieve CRM training aan.