Meer over zelfsturende teams

Het invoeren van zelforganiserende of zelfsturende teams is eenvoudig voor de ene organisatie en een utopie voor de andere. Het is een ingrijpende verandering die organisaties in alle facetten raakt. Het begint met een bewustwording bij het topmanagement. Leidinggeven wordt gedeeld leidinggeven. Aansturen maakt plaats voor coachen en faciliteren. Centraal moet staan een sterk onderling vertrouwen en de wens om als team te presteren.

Pas als dit merkbaar in de DNA van de organisatie aanwezig, kan actief gewerkt worden aan de verdere organisatiestructuur en de weg naar zelforganiserend en zelfsturende teams.

Echte zelfsturende teams stellen zich als team samen verantwoordelijk voor een vaak door hen zelf (maar in coördinatie met de rest van de organisatie) gesteld resultaat. Doelgericht als deze teams zijn, willen zij zelf de procesvoortgang in de hand hebben. Zij zijn door hun flexibiliteit vaak het best in staat om problemen en andere uitdagingen het hoofd te bieden.

Zelfsturing is gekend in vele vormen:

Resultaatverantwoordelijke teams zijn teams die vaak nog een duidelijke herkenbare vorm van aansturing kennen, maar die zelf al een redelijke mate van autonomie toegekend hebben gekregen in de uitvoering van de dagelijkse werkzaamheden. 

Zelforganiserende teams, de volgende stap, hebben al een veel grotere gezamenlijke teamverantwoordelijkheid, besluitvorming en regelmogelijkheden.

Volledig zelfsturende teams stellen zelf hun doelen, voelen zich volledig resultaatverantwoordelijk en kennen een haast volledige autonomie. In de meest extreme vorm bepalen zij zelf onderling het eigen salaris.

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie:

Bert van der Linden

0031629319046

DutchEnglishGermanFrenchRussianChinese (Simplified)SpanishArabicItalian