
Veel directies denken dat zelfsturing binnen hun organisatie niet mogelijk is of gewoon niet past.
Het is daarom dat ik “Turn the ship around” door David Marquet weer eens onder de aandacht wil brengen. Ongeacht uw type bedrijf is het ook voor u mogelijk om de filosofie van David Marquet toe te passen om een organisatie te creëren waar iedereen verantwoordelijkheid neemt voor zijn acties, mensen gezonder en gelukkiger zijn en iedereen een leider is.
Stephen Covey zei over dit boek: “Ik ken geen mooier model van dit soort empowerment van leiderschap dan kapitein Marquet”
Het boek is het boeiende verhaal van de USS Santa Fe – een 2 miljard kostende Amerikaanse nucleaire onderzeeër die wordt achtervolgd door een slecht moreel, slechte prestaties en de slechtste retentiegraad in de vloot. Dit totdat David Marquet het commando overnam en de gedrilde maar gedemoraliseerde bemanning weer gemotiveerd weet te krijgen.
Kapitein Marquet bracht de slecht presterende USS Santa Fe naar de beste in zijn klasse door de traditionele leider-volger-benadering van de Amerikaanse marine over boord te zetten. Hij ging over op een hoge mate van empowerment en gaf zoveel mogelijk controle en besluitvorming over aan zijn team. Hij creëerde een model dat hij ‘leider-leider’ noemt. De handelwijzen die hij promoot geven een geheel andere taakvervulling aan. Leider-volger gedrag maakt plaats voor persoonlijke- en teamverantwoordelijkheid, eigenaarschap en Intuitie.
Marquet beschrijft hoe hij aanvankelijk zelf worstelde met zijn door de marine geprogrammeerde instinct om hiërarchische controle te houden. Maar hij leerde gedurende het traject dat hij met die traditionele aanpak stevig in de eigen voet schoot. Juist het loslaten en vertrouwen geven aan zijn bemanning, bracht een positieve ommezwaai te weeg.
De enige rechtstreekse order die hij uiteindelijk zelf nog zou geven, is die van het afvuren van nucleaire raketten. Daar is het gelukkig niet van gekomen.