Democratie op de werkvloer
Veel zelfsturende organisaties kennen reeds een sfeer van openheid en eerlijkheid. Veel gevoelige informatie wordt heel transparant en eerlijk besproken, zelfs lopende strategische en tactische discussies en besluiten. Het onderling vertrouwen ligt doorgaans veel hoger dan bij traditionele organisaties.
Maar hoe zit dat met salarissen?
Feit is dat er over salarissen veel discussies plaats vinden en dat deze vaak zorgen voor wrijving en frustraties .
Een opdrachtgever besloot in 2018 om dit om te draaien en om drastisch opener te zijn over de manier waarop werknemers werden beloond en waarom, en wie in welke salariscategorie zat. Wat ontstond is dat medewerkers veel meer betrokken werden bij het bepalen van iemands salaris . De nieuwe manier van werken stelt collega’s in staat input te geven over het al dan niet doorstromen naar een andere salariscategorie, afhankelijk van hun aangetoonde en toegenomen impact op de organisatie. Iedereen waardeerde de nieuwe openheid. Er wordt nog steeds bijgeschaafd aan deze aanpak, maar we zijn onder de indruk van het volwassenheidsniveau en de opbouwende kritiek die iedereen naar voren brengt. Het is ook een stevig fundament om op voort te bouwen. Na verloop van tijd konden daadwerkelijk teams hun eigen salaris bepalen.
Een soortgelijk systeem was al enkele decennia eerder met succes toegepast bij Semco Industries. Hier werd het openlijk besproken salaris gecombineerd met een democratische winstdeling. Opvallend hierbij is dat de salarissen uiteindelijk niet hoger liggen dan voorheen. Salarissen die overigens voor iedereen inzichtelijk zijn, omdat ze worden gepubliceerd.
Zie verder ook: https://www.finext.nl/salaris/