Zelfsturing / Resultaatgerichte teams

Wij begeleiden organisaties op vakkundige wijze op hun weg naar zelfsturing. Als geen ander zijn wij gespecialiseerd in dit boeiende fenomeen.

Voor veel organisaties wordt zelfsturing gezien als de heilige graal om flexibeler, wendbaarder, gemotiveerder en vooral succesvoller te worden. En dat kan het ook zijn, mits we een dergelijke transformatie zorgvuldig uitvoeren.

Uit onze (promotie)onderzoeken blijkt dat velen worstelen met het organiseren van zelfsturing. Het vraagt veel van organisaties om oude hiërarchieën plaats te laten maken voor de autonomie van teams. Teams die we niet meer rechtstreeks aansturen, maar die zelf moeten bepalen hoe zij het werk effectief organiseren zodat gestelde doelen worden gerealiseerd. Zeker bij aanvang is dit voor betrokkenen erg moeilijk.

De organisatie in totaal moet aanvaarden dat verantwoordelijkheden anders komen te liggen. Verplatting met als gevolg andere communicatie/overlegstructuren, managementstijlen, de rol van het topmanagement: alles wordt anders. Veel procedures en systemen gericht op controle en verantwoording verdwijnen om het bijbehorende zelfsturende gedrag te laten ontstaan. Persoonlijk leiderschap, vertrouwen, teamwork, onderlinge afstemming, ondernemendheid, het geven en nemen van verantwoordelijkheid en teamresultaten worden sleutelelementen. Juist hierdoor kunnen organisaties enorm aan slagkracht winnen.

Het invoeren van zelfsturing is een complex proces dat veel aandacht vereist en is zonder de juiste begeleiding veelal gedoemd om te mislukken. Het vraagt meer dan ‘simpelweg’ een of meerdere managementlagen schrappen. Zelfsturing is zorgvuldig maatwerk. Wij helpen u graag om te kijken welke aanpak het best past bij uw organisatie. Wij leren teams en management optimaal bij te dragen aan het succes en dragen actief bij aan de gefaseerde implementatie. Wij geloven er, gebaseerd op de juiste uitgangspunten, sterk in dat door aandacht te geven aan alle verschillende aspecten van organisatie én de teams het mogelijk is om het volledige potentieel van autonome teams te benutten.

DutchEnglishGermanFrenchRussianChinese (Simplified)SpanishArabicItalian